En aquest projecte, AIA instal·lacions complementa des del punt de vista de l’enginyeria l’obra dels arquitectes Gae Aulenti i Josep Benedito, el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), desenvolupant les seves instal·lacions.
Resoldre la complexitat tècnica dels sistemes i la xarxa d'instal·lacions de l'edifici del MNAC requereix aconseguir un doble objectiu: d'una banda, donar resposta eficient a tots els paràmetres necessaris per al funcionament de l'edifici (control de temperatura, humitat, qualitat de I'aire i nivells òptims d'il·luminació directa i indirecta, seguretat, control de la gestió, etc.); d’altra banda, integrar el disseny dels elements d'instal·lacions perquè formin part de la imatge arquitectònica global de l'edifici, objectiu que en aquest cas és especialment complex.
El nucli energètic se situa en el soterrani inferior amb quatre plantes de 1.200 kW frigorífics cada una i una sala de calderes amb tres generadors de 850 kW cada una. Elèctricament, el nucli de la instal·lació és un centre de transformació que alimenta el quadre general de l'edifici. El tractament tèrmic i elèctric final s’aplica a les sales de màquines distribuïdes per l'edifici, que contenen els quadres elèctrics de zona, els filtres de l'aire i els climatitzadors. Des del punt de vista tècnic, se segueix el que va iniciar l’enginyeria de JG associats, que va fer la primera fase en 1992.
En el cas de les sales d'exposició d'obres d'art, la complexitat de la instal·lació rau en la necessitat de poder controlar la humitat, la qual cosa exigeix disposar permanentment de fred i calor per refredar l'aire i condensar l'excés d'humitat, i, simultàniament, reescalfar-lo. És fonamental en tot l'interior de l'edifici controlar la qualitat de l'aire procedent de l'exterior, per la qual cosa la filtració és un aspecte crucial.
Es dóna molta importància a l'entrada controlada de llum natural en els recintes, i es treballa amb llum indirecta per poder obtenir en tota la sala un nivell homogeni de 125 lux aproximadament i, a la vegada, es juga amb la il·luminació directa per a les obres d'art a fi d’aconseguir en cada cas els paràmetres que sol·licita el projecte del museu.