La Seu d`Ègara formada pel Conjunt Monumental de les Esglésies de Sant Pere de Terrassa es composa per diverses edificacions que daten des del s.IV fins l’actualitat, engloben l’art romànic català i han gaudit de diverses intervencions durant tot el període, essent una de les més recents la de l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch a principis del s.XX.
En els anys noranta s’inicià la redacció d’un Pla Director del Conjunt per tal de recuperar l’arqueologia i de la qual deriva les intervencions realitzades. Les restauracions de les esglésies de Sant Miquel, Santa Maria, i Sant Pere corresponen a la Secció de Restauració i Consolidació del Patrimoni Cultural Immoble de la Generalitat de Catalunya.
Tanmateix s’ha equipat el conjunt amb l’ampliació i reforma de la Rectoria aprofitant restes de l’Antiga Catedral i urbanitzant l’entorn del conjunt respectant l’arqueologia que la genera, obra dirigida per Pere Riera (RGA Arquitectes) i finalista dels Premis FAD del 2009 en l’apartat de Ciutat i Paisatge.
La proposta d’instal•lacions dissenyada per AIA Instal•lacions Arquitectòniques, amb consonància a la proposta arquitectònica, utilitza com a eix vertebrador la il•luminació dels espais respectant el valor de les restes arqueològiques. Per a aquesta fita s’han emprat les tecnologies més avançades encaminades a assolir un estalvi energètic considerable pel baix consum de les fonts utilitzades (LED’s d’alt rendiment) i un sistema de gestió centralitzat que permet un ús racional dels recursos disponibles en cadascun dels espais, optimitzant així el control del conjunt segons la tipologia dels actes que es realitzin amb diferents escenes d’il•luminació. Destacar que aquestes tecnologies redueixen el cost de manteniment.
Per la singularitat dels edificis el criteri general ha estat minimitzar els elements terminals amb mòduls compactes que integren les diferents instal•lacions, relativitzant així el impacte visual de la intervenció arquitectònica i assolint que sigui la pròpia llum artificial conjuntament amb la natural qui defineixi els diversos volums que la composa.
Cal destacar entre altres coses l’aprofitament d’una llumenera existent de Puig i Cadafalch incorporant-hi en el seu interior fonts de llum de darrera generació que permet mantenir el seu estatus inicial i afegir-ne de noves dissenyades per AIA per a la il•luminació de la gran varietat d’espais i restes arqueològiques en quan a forma i valor històric.