El projecte per a l'escola Gitanjali es nodreix dels ideals amb què un grup de persones de Badalona van fundar una escola, inspirades per l'esperit i el missatge d'amor entre les persones que contenen els poemes escrits per Rabindranath Tagore i compilats en el llibre titulat Gitanjali.
L'escola està situada en el nucli antic de Badalona, a prop del mar, en un solar bastant estret entre parets mitgeres. El nou edifici substitueix una edificació de planta baixa, a manera de barracó, que acollia part de l'antiga escola. La resta del solar té l’accés en una avinguda on un altre edifici d'estil modernista completava el programa antic de l'escola i que després de la remodelació acull l'àrea d'ensenyament infantil.
La lectura arquitectònica de l’edifici s’interpreta des de dues façanes, és a dir, hi ha dues possibilitats de lectura: una imatge urbana, més modular i freda en l’exterior, que es projecta cap al carrer, en què se situa l’accés principal, i una altra imatge de façana interior totalment dinàmica i plena de contrastos cromàtics en què els nens viuen i que, amb el seu moviment i colors informals, simbolitza la desmitificació de la serietat que suposa l’escola per a un nen i, alhora, esdevé un element de caràcter viu, alegre, proper, amb el qual es pot identificar. Així l’edifici de l’escola no es converteix en un recinte on els més petits se senten tancats, sinó en un lloc de jocs on aprendre és una activitat més.
El programa s’organitza a partir del soterrani on s’ubiquen el gimnàs, els vestidors i els serveis administratius, il·luminats i ventilats per un pati anglès. A la planta baixa, se situa l’accés principal que conté la cuina i el menjador, dissenyat com a espai d’usos múltiples, i com a peces més significatives i sobre d’aquestes s’instal·len tres plantes d’aules i de seminaris petits. L’edifici disposa també de dues zones d’esbarjo: una pista a la planta baixa i un pati a la planta coberta.
L’escola ha estat dissenyada amb especial cura per garantir l’acompliment de criteris destacats de sostenibilitat mediambiental.
La incorporació d’una façana fotovoltaica totalment integrada en el recobriment de l’edifici és un dels seus elements més destacats, que permet generar una producció elèctrica de 5 kW i, amb el seu cromatisme de colors blaus que desprèn, evoca els reflexos del mar proper i imbueix l’edifici d’expressivitat pròpia. De la mateixa manera l’escola produeix aigua calenta sanitària mitjançant uns col·lectors solars integrats en el terrat del cos central de l’edifici.
Perquè tots aquests sistemes puguin arribar a funcionar automàticament, l’edifici té un petit sistema de control centralitzat que permet programar-ne i visualitzar-ne el funcionament des d’Internet, i recollir i emmagatzemar dades de manteniment i d’estalvi energètic dels sistemes implantats.
La concepció arquitectònica d’aquest edifici dota l’escola d’un doble component educatiu: d'una banda, és l’espai contenidor, que serveix com a lloc d’aprenentatge tradicional dels nens, i, d’altra banda, converteix l’edifici en una eina pedagògica, que ensenya a entendre el significat d’un mode de vida sostenible, que en el futur serà l’única forma de plantejar la seva relació amb l’entorn.